Десети национален детски китарен фестивал "Музика без граници" - прессъобщение

Десетият национален китарен фестивал „Музика без граници“ събира над 100 млади таланта от цялата страна
Професионално жури ще оценява изпълненията на талантите, а репертоарът е по избор
 
Първият по рода си детски китарен фестивал-конкурс за поп рок и джаз „Музика без граници“ отбелязва десетото си юбилейно издание. Събитието ще събере над 100 млади таланти от 12 детски школи, образователни центрове и музикални паралелки от цялата страна на 13 и 14 май. Най-добрите в различните категории ще бъдат наградени от oснователя на Подуене блус бенд  Васко Кръпката, който поема традицията от Буги Барабата - съмишленик на инициативата през годините.

Създаден по идея на преподавателя по китара Даниел Найденов от читалище  „Димитър Динев 1937” в София и подкрепен от Любен Панайотов - музикален педагог и автор на учебници по китара, „Музика без граници“ се разраства през годините от столичен до национален фестивал, който цели да да популяризира класическата, поп, рок и джаз музика сред младите хора.

„Този конкурс е повод за изява на децата и младежите. Освен това те могат да съпоставят уменията си спрямо останалите участници, да обменят опит и да си създадат контакти. Това се отнася и за техните преподаватели“, казва Даниел Найденов.

„Застанахме зад този фестивал-конкурс, защото музиката и изкуството са начин за обединяване на децата“, казва Ева Делинешева, секретар на читалище „Димитър Динев 1937" и организатор на събитието. „Искаме да създадем празник за тях. Изкуството е и средство за превенция, то облагородява младите хора“.

През двата фестивални дни участниците, разделени в различни възрастови групи за всяка от конкурсните категории, ще могат да се изявят със солово изпълнение на електрическа китара, дует вокал-китара, бас китара, група и акустична китара.

Професионално жури, начело с изтъкнатия преподавател по китара Валентин Митачков, ще оценява изпълненията на талантите. Репертоарът е по избор, а времетраенето на всяко изпълнение е до 8 минути. Критериите за оценяване са техника и стил на изпълнение, сценично поведение и въздействие върху публиката. Разбира се, ще има и награди. Освен отличия в различните категории, журито присъжда и награда от читалище "Димитър Динев1937" като инициатори на фестивала.

През първия ден ще се изявяват младите изпълнители на класическата китара, бас китарата, китарата-глас и групите. Това ще стане в читалище „Младост 1“, което предоставя своя салон за целите на конкурса. Вторият ден е посветен на съревнованието между любителите на акустичната китара, което ще се състои в салона на читалище „Димитър Динев 1937“.

Досега във форума са участвали над 900 деца от страната, обединени от духа на музиката и водени от желанието да представят уменията си, да обменят практическа информация със съмишленици и да популяризират поп, рок и джаз китарата сред връстниците си.


 

You are here Музика без граници Десети национален детски китарен фестивал "Музика без граници" - прессъобщение