Народно читалище

За нас

В своята 85 годишна история читалището успява да поддържа и до днес възрожденския си дух. А постиженията на възпитаниците му са един вид художествен барометър на неговия творчески живот.

През 1984 по случай 50 годишния юбилей, Държавният съвет на НР България с Указ №513 награждава читалище „Димитър Динев” с орден “Кирил и Методий” – I степен за активно културно просветна дейност.

В читалището са обхванати 350 деца на възраст от 4 до 18г. в различни дейности: музикална школа – пиано, китара и цигулка; езикова школа – английски и немски език; танцово изкуство – народни, модерни и характерни танци; изобразително изкуство; групи за автентични хора и библиотека.

Много и разнообразни са наградите на учениците от музикалната школа, участвали във фестивали и конкурси: “С крилете на музиката”, “Музика без граници”, конкурс на ССНЧ, Международен форум в гр. Шабац – Сърбия. Школата получи и специален приз за масовост и завоювани награди.

Богата е и колекцията от награди и плакети на танцовите формации: “Празници на изкуствата”, “Младежта твори”, “Магията на танца”, Диплом и златен медал от Националния танцов конкурс “Орфеева дарба”, “Лачени обувки”, Българска Танцова Организация, Ротари Интернешанъл, лауреати от IV-ти Национален Танцов Фестивал на АРТ АКАДЕМИ и др. Танцьорите от ТФ “Усмивки” и ТФ „Фолк Палитра” получиха и задгранично признание и награди от международните фестивали – Унгария, Словения, Гърция, Турция, Сърбия, Италия, Кипър, Хърватска. Носители са на Гранд При от Италия и Грузия.

През 2016 г. Министерството на Културата на Република България награди с ГРАМОТА ТФ „Усмивки” при Народно читалище „Димитър Динев 1937” във връзка с отбелязването на 160 години читалищно дело в България.

През месец април 2007 се проведе първи градски фестивал за народни хора “Хоро се вие, извива” организиран от район “Триадица”, читалище “Д.Динев” и спортен клуб “Триадица”. Фестивалът в годините се разви, стана национален, доказа се, провежда се вече 13 поредни  години. Превърна се  в традиционно значимо събитие!

За осма поредна година читалището е организатор на Национален китарен фестивал – конкурс за поп, рок и джаз „Музика без граници”. В резултат на мероприятието интересът към музиката нараства,  конкурират се все по-голям брой участници във фестивала от цялата страна.

Съюза на народните читалища удостои  с  медал и грамота за активна читалищна дейност НЧ „Димитър Динев 1937”.

Столична община връчи на НЧ „ Димитър Динев 1937” плакет за изключителен принос в обществения и  културен живот на столицата!

Културното дело на читалището е един добър пример за истинските българи, как се поддържа „жива” връзката с историята и българските традиции и обичаи.

С усмивки и нови надежди към бъдещето.