Народно читалище

„ДИМИТЪР ДИНЕВ"

Усмивки

ТФ „УСМИВКИ” води началото си от далечната 1981г. Създател и художествен ръководител на формацията е Ева Делинешева. Тя е една от първите изпълнители на прочутия пловдивски ансамбъл „Тракия”. С възхитителна енергичност, с жизнерадостен талант и устойчива грижовност към децата тя моделира и възпитава личности в танцувалното изкуство като възвисява формацията до златните и прояви. Ръководи я и днес към следващи творчески радости подкрепяна от помощта на Цветелина Ерменкова, Зоя Григорова, Мирослав Димитров и Георги Якимов.

„Бейби Усмивки”, „Мини Усмивки”, „Усмивки”, „Ритъм” и „Фолкпалитра”, от най-малките до най-порасналите, от прохождащите до майсторите, всички живеят с танцовото изкуство. В репертоара на формациите са вече не само народните танци, но и модерни и характерни танци, стилизиран фолклор.
Уникалността на „УСМИВКИТЕ” е в тяхната универсалност. Някои от тях стават професионални танцьори, други носят със себе си незабравимите емоции преживяни в залата, на телевизионни снимки, на лагери, конкурси и концерти в България и чужбина.Такъв е пътят на формацията, преминават и идват следващи изпълнители, но стремежът им е винаги само напред.

Колекцията от грамоти, плакети, медали и отличия на формациите е богата и много разнообразна: Златен и сребърен медал от Районен фестивал на художествената самодейност; Златни и сребърни медали от Национален конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба”; Златен медал и Диплом от Национален фестивал „Танцова магия”; Първи места и грамоти от конкурса „Младежта твори”, от конкурса на Сдружението на столичните народни читалища; плакети и призови места от Международните конкурси „Лачени обувки”.
За творчески постижения формация „УСМИВКИ” е наградена с плакет от Министерството на културата; Лауреат на IV Национален фестивал „АРТ АКАДЕМИ”, на Младежки АРТ фестивал отново призовите места са за танцовите формации на читалището.
Изявите на младите артисти се простират далеч извън границите на България: Участия в Международни фестивали в Унгария, Словения, Гърция, Италия, Турция, Македония, Сърбия, Кипър и други.

Броени минути остават до края на учебния ден. Мислите ни вече са насочени към предстоящата репетицията в читалището.
Готвим се за поредният концерт…, след това за телевизионни снимки и още най- различни изяви. Имаме покани и за международни фестивали.
Танците са вече част от нашия живот. Чрез състава имаме свой различен свят, много интересен и незаменим. Толкова интересни неща сме преживяли заедно, но и непрекъснато се случват нови.
И така от репетиция на концерт или турне се изнизва поредната година отдадена на формацията и читалището. Ставаме все по-добри, но имаме и още много да учим, за да усвоим българските народни танци.

Ако искате и Вие да бъдете част от ДТС „УСМИВКИ”, заповядайте на репетиции в салона на читалище „Димитър Динев 1937”.

ТС "УСМИВКИ" при НЧ "Димитър Динев 1937" спечели Първо място в раздел Български народни танци на ХІV –ти Танцов фестивал-конкурс на ССНЧ.