Народно читалище

„ДИМИТЪР ДИНЕВ"

Китара

Основаването на читалище Димитър Динев е през далечната 1937-ма година. Преподавател в школата по китара към Читалището е господин Даниел Найденов – китарист с многобройни участия на наши и международни сцени и с не по-малко опит в обучението на деца. Поради все по-големия интерес на учениците към тази дейност, напоследък графика на заниманията е запълнен още преди откриването на всяка нова учебна година.

Прием на нови ученици.

ИЗЯВИТЕ С КОИТО СЕ ГОРДЕЕМ
Многобройни са участията на нашите китаристи по музикалните сцени в страната. Някои от учениците са продължили заниманията си по китара в музикални училища, други са ги превърнали в своя професия. Но за всички момичета и момчета, обучавали се някога или сега в нашата школа, китарата остава любов завинаги. Всъщност, това е най-голямата ни гордост, несравнима с медалите и грамотите от конкурси и участия. Все пак, не можем да подминем някои някои значими за нас събития.

Читалището ни е домакин на градския фестивал „Музика без граници”, чието първо издание бе на 25.02.2012г.

Журирането е поверено на водещи музикални педагози у нас, а организацията е отговорност на ръководителя на школата по китара към нашето читалище – Даниел Найденов. Нивото на изпълнителите може да се сравни с това на национални и международни конкурси.
Музика без граници 2012

„Музика без граници” 2013 година се проведе при голям интерес и пред многолюдна публика.
Музика без граници 2013

Повод за гордост са и Годишните концерти, с които приключва всяка учебна година. Те нямат състезателен характер. Под аплодисментите на близки и приятели, учениците на школата показват наученото за последните месеци и напредъка им обикновено предизвиква силно удовлетворение в родителите им, в техния учител и в тях самите, разбира се. Ненапразни се оказват вложеното време, пари, труд и амбиции.
Годишен концерт 2009

Традиционни са и Коледните концерти, които школата по китара провежда всяка година, както и активното участие на младите китаристи в тържествените концертите по повод Деня на народните будители – 1-ви ноември.
Коледа 2010
Коледа 2013

Еуфория при участниците и при публиката предизвика изявата „Музикално междучасие” на нашето китарно трио Анна Мария Тренева, Александър Иванов и Константин Филипов. Инициативата се състоя на 14-ти юни и бе едно емоционално начало на предстоящата лятна ваканция на съучениците им и на учителите от 73-то СУО.

Китаристите на Даниел Найденов заеха три призови места на 23-тия Международен фестивал по класическа китара, който се проведе в град Гоце Делчев в дните 3-5 октомври 2013г.