В подкрепа на доц. Красимир Петров

Здравейте колеги,

Може би повечето от вас не знаят, но на нашият преподавател, колега и близък – доц. Красимир Петров, наскоро му бе открито онкологично заболяване, което за добра новина не е в напреднал стадий. На доц. Петров е необходимо да му бъде направена операция, която е на стойност над 7000лв – сума, която е непосилна за него и неговото семейство. Мисля, че тук е моментът именно ние, заедно с нашите групи, да се обединим и да направим каквото е по силите ни за него и неговото семейство в този тежък за тях момент!

За целта ще бъде организиран фолклорен благотворителен фестивал, в който ще вземат участие всички желаещи колективи – клубове за хора и народни танци на негови студенти, колеги и близки, а и всички, които имат желание да се включат в кампанията са добре дошли!
Фестивалът ще бъде под наслов „За Бъдеще Добро Да Се Хванем На Хоро„ - в подкрепа на доц. Красимир Петров, и ще се проведе на Илинден, 20 Юли (Неделя) на едно прекрасно за събитието място - естрадата на Кремиковския манастир „Св.Георги Победоносец” – на 15км североизточно от София, над кв. Кремиковци.

Всички участници имат възможност преди фестивала да посетят манастира, където ще има празнична служба до 10:00ч., когато ще започне и самото мероприятие!

По време на фестивала музиката ще бъде на живо – виртуозни изпълнители на гъдулка, тъпан, гайда и тамбура ще свирят за всички групи по време на цялото мероприятие. Под съпровода на живата музика всеки колектив ще изпълни по едно хоро по свой избор. Непосредствено след всяко изпълнение ръководителят на състава, заедно с участниците от групата, ще имат задачата да поставят хорото на останалите участници, като идеята е след заучаването на всяко хоро, всички заедно да танцуваме на общо голямо мегданско хоро! Времетраенето за представяне на хоро на група ще бъде до 3 минути, поставяне и заучаване - около 3 - 4 минути и общо хоро – 3-4 минути, което ще рече по не повече от 10минути на колектив.
Идеята е и символична – обединение на всяко хоро, обединение между групите за важните каузи в живота!

Най-вероятно повечето групи, подкрепили каузата, ще бъдат от шоплука, но би било хубаво хорцата да бъдат от различни области и да не бъдат най-популярните, за да бъде по-интересно на участниците. Добре ще бъде и изборът на хорото да бъде съобразен с това, че ще се заучават и с останалите колективи за не повече от 3-4 минути – време, в което ще трябва всички да го научат.

Ръководителите на групите трябва да бъдат на място не по-късно от 9:15ч., за да бъдат уточнени и просвирени хорцата с музикантите на сцената под манастира.

Целта на събирането няма да бъде да се състезаваме, а обратното – да се обединим и сплотим, а живата музика ще бъде допълнително предизвикателство за всички участници.
Таксата за всички участници в благотворителната инициатива ще бъде по 10 лв на човек, която ще постъпи като дарение. Всички набрани средства ще бъдат предадени лично на доц. Петров. Не е необходимо таксите да бъдат предварително превеждани – на мястото на събитието ще има отговорник, който ще събира даренията на всички колективи и след последното изпълнение стойността на всички събрани средства ще бъде обявена публично.
На мястото на събитието ще има и дарителска урна, където всеки би могъл да направи и своето допълнително дарение.

За по-добра организация е нужно да изпратите до 15 Юли, Сряда на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на лично съобщение до мен заявка със следната информация:

  • Име на групата и населено място
  • Приблизителен брой на участниците
  • Име на хорцето, етнографска област и тактов размер
  • Име на ръководителите и контакт за обратна връзка

Нека се обединим на хорото на живота! Осъзнаваме, че сезонът не е най-подходящия за подобен вид събитие, както и това, че част от групите вече са във ваканция или са планирали своите участия през лятото, но в тази ситуация трябва да се действа своевременно. Срокът за реакция не е дълъг, но вярваме, че вие и вашите групи ще се включите активно в инициативата.
Ако имате желание и възможност да се включите със своята група – направете го! А за всички останали – всеки, който иска да подкрепи каузата и доц. Петров, има възможност да го направи по начин, по който той сметне за добре!

You are here Общи новини В подкрепа на доц. Красимир Петров