Седмица на хорото Приморско 2012

С морски привкус и нестихващо настроение премина „Седмица на хорото“ гр. Приморско 2012г. Като един дъх се изнизаха дните и вечерите от 18 до 25 август. Свежи утрини, горещи и незабравими дни изпълнени с емоции, мастер клас и репетиции, плаж и морски целувки. Докато не наближи хладната августовска вечер и подготовката за очакваната изява на любителските групи за народни хора. Преоблечени и разкрасени в сладка суматоха участниците се готвят за дефиле и среща с публиката на Приморска сцена. Надиграваха се групи от България, Израел и Русия.

Вечерта на 19 август започна с тържествено откриване на четвъртото издание на „Седмицата на хорото“ с международно участие гр. Приморско 2012г. и продължи с IV Национален конкурс на групите за народни хора „Хоро се вие, извива“ гр. Приморско.
Резултатите от класирането организаторите обявиха на следващият фестивален ден.

  • I място - Плакет и грамота за ТФ „ Багри“ гр. София с ръководител Мирослав Димитров;
  • II място - Плакет и грамота за ТГ „Фолк Палитра“ при НЧ „Димитър Динев 1937“ гр. София с ръководители Ивайло вълков и Зоя Григорова;
  • III място - Плакет и грамота за ТК „Моряците“ гр. Варна, с ръководител Силвия Матева;
  • Награда на Председателя на читалище „Димитър Динев 1937“ бе присъдена на ТШ „Хоро“ гр. Перник с ръководители Митко Михалков и Дария Михалкова;
  • Плакет и грамота „Най-атрактивна група“ спечели ТК „Шарено хоро“ гр. Златица и Пирдоп с ръководител Евгения Ралчева;
  • Плакет и грамота за автентично изпълнение на „Каврак Елено“ зарадва група „Жарава“ гр. София с ръководител Красимира Анастасова;
  • Плакет и грамота за стилно изпълнение на „Четворно“ и „Селско шопско хоро“ завоюваха любителите от ТГ „Огнени ритми“ при НЧ „Димитър Динев 1937“ гр. София с ръководители Зоя Григорова и Ивайло Вълков.

Програмата на „Седмицата на хорото“ провокираше ескалиране на емоциите, сцената на гр. Приморско бе обградена с жадна за български хора публика, която не щадеше аплодисменти и повдигаше адреналина на изпълнителите. Заредени от красотата на българския фолклор след концертите публика и любители заедно извиваха популярни български хора. Вечерта на 23 август дойде неусетно - последния концерт, но не и последната „Седмица на хорото“ организирана от НЧ „ Димитър Динев 1937“ гр. София и Асоциация Български Фолклор. Всички групи получиха плакети от организаторите за участие във фестивала. Традиционно за фестивала бяха обявени Мис и Мистър „Седмица на хорото“.
С поклон и уважение за себераздаването и популяризирането на българските народни хора, организаторите изказват благодарност на всички участници и техните ръководители! Нека заедно пренесем и съхраним богатството на българския фолклор през вековете!

You are here Седмица на хорото Седмица на хорото Приморско 2012